Múzeumok Éjszakája – Műcsarnok

PROGRAMOK

17.00 – 20.00h
Fétisből totemet!

Terasz, lépcső
Korhatár nélkül családi foglalkozás 

Építsünk totemoszlopot a mindennap használatos tárgyainkból! Hozz magaddal egy számodra már nem használható, fölöslegessé vált, elavult, kidobásra ítélt hétköznapi tárgyat, a telefontoktól a fületlen bögréig, a hajcsattól a habverőig bármit, ami része lehet egy közösségi totemépítésnek. Segítő kezek az általad felajánlott tárgyat beépítik a totemoszlopba, amely így mindannyiunk életének lenyomatát együtt fogja hordozni. Az építés délután 5 órakor kezdődik. Amíg a hozott anyagokból épül a közös tornyunk, kicsik és nagyok berendezhetik a számukra ideális teret. Vágunk, ragasztunk, hajtogatunk, makettezünk.

18.30 – 20.00h
Filmvetítés
Előadóterem

Albrecht Dürer rinocérosza

Animációs film, 30’
Rendezők: Horkay István – Orosz István

Éppen fél évezrede lépett Európa földjére az a híres rinocérosz, amely Dürer metszete révén a képzőművészet történetének legnevezetesebb állata lett, ráadásul úgy, hogy az alkotó nem is látta soha. Sorsáról, nevezetes tulajdonosairól, a fametszet születéséről, illetve a korabeli bestiáriumok egyéb ábrázolatairól, a hozzájuk kapcsolódó valós, legendás és mesés elemekről, továbbá a 16. századi Európa politikai manőveriről és a gyarmatosítás korának hajnaláról szól a fikciós elemeket, de a mának szóló utalásokat is felvonultató kísérleti filmmontázs, műfaja szerint: animációs dokumentumlegenda.

Fényévek
Dokumentumfilm, 50’
Rendezők: Kosztolni Ildikó – Medgyesi Gabriella

Kevesen tudják, hogy a fényművészet megteremtésében a magyarok jártak élen. A hazai alkotóközösségek – Kepes György, Moholy-Nagy László és Nicolas Schöffer hagyatékának örököseiként – a nemzetközi kortárs szcéna élvonalába tartoznak. A Fényévek című film a művészettörténészek és az elhivatott alkotók szemszögéből mutatja be ezt a progresszív műfajt, ugyanakkor kifejezi egy új, a digitális technológiák kínálta innovációra és kísérletezésre nyitott generáció művészeti ízlését. Szereplők: Berkes Dorka képzőművész, fényfestő, Bordos László Zsolt 3D művész, Csáji Attila képzőművész, Csiszár Mátyás média designer, Dargay Lajos képzőművész, Mátrai Erik képzőművész, Mengyán András képzőművész, Sztojánovits Andrea VJ, digitális művész, valamint Zemplén Gábor tudománytörténész és Passuth Krisztina, Orosz Márton, Paksi Endre Lehel művészettörténészek

18.30 – 20.00h
Afrobreakz: Totem-breakz…

Terasz, lépcső

Hamisítatlan ál-tradicionális afro-bulizene nyugat-afrikai tónusban… „Amit csinálunk, e tekintetben több, mint zene: kiteljesedés vagy beteljesülés, amit nemcsak mi, hanem a körülöttünk lévő hallgatók-nézők is átélnek.” (A. Gergely András)

19.00 – 20.00h
Tárlatvezetés

Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

Dr. Szilágyi B. András művészettörténész tárlatvezetése a kiállításon

20.00 – 22.00h
Timothy and the Things & MA•ZE: alanyeset | tárgyeset, tánc a térben
Rendező-koreográfus: Fülöp László

Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

A Timothy and the Things a MA•ZE táncosaival kiegészülve belakja a Műcsarnok tereit, az iparművészeti és tervezőművészeti kiállítást. Érzelmeik és gondolataik tárgyiasításán keresztül, tánc-etűdökben fogalmazzák meg önmagukat és egymást, a viszonyaikat, intenzív külső és belső utazásra invitálva a látogatókat. Ráfogások és elengedések, praktikus diszfunkcionalizmus és diszfunkcionális prakticizmus; mindez táncban – komolyan, de kellő humorral.

21.00 – 22.00h
Dr. Bendzsel Miklós tárlatvezetése

Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács tiszteletbeli elnöke, c. egyetemi tanár tárlatvezetése a kiállításon

21.00 – 23.00h
Napló-szilánkok
Koltai Róbert önálló Móricz-estje két részben

Előadóterem

Megszületett az egyik legizgalmasabb Móricz-dráma: Koltai Róbert önálló estje, a Napló-szilánkok sok meglepetést tartogat. Móriczot 1924-ben súlyos magánéleti válság indította naplóírásra. „Móricz Zsigmond naplója a gyónásnál is több: élveboncolás. Heroikus harc szeretteivel és önmagával – a szerelemért. A szerelemért és a végtelen munkáért. A közel ezer oldalas, 1924-25-ben írt naplóból lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz-kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. Szívdobogtatóan felzaklató, izgalmas olvasmány. Móricz varázslatosan és gyakran önmagát sem kímélő kegyetlenséggel ír. Legnagyobb meglepetésemre a műből az ördögi humor és az irónia sem hiányzik. Amikor megismertem B. Török Fruzsina szerkesztő színpadra szánt munkáját, arra gondoltam, ha a közönségre csak feleakkora hatással lesz a mű, mint rám, már akkor is katartikus színházi estének leszünk részesei.” (Koltai Róbert)
Az előadást szerkesztette: B. Török Fruzsina.
Színpadra alkalmazta és előadja: Koltai Róbert.
Hangfelvételről közreműködik: Molnár Piroska, Kertész Péter, Uri István, Szirtes Balázs.
Művészeti tanácsadó: Lukáts Andor

22.00 – 23.00h
Borbély Mihály – szaxofon

Apszis

Borbély Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész a népzene, a világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt ismert. Az est folyamán improvizációival követi a kiállítás tematikáját, zenéjével reflektál a művekre, megszólaltatja azok ritmusát, hangulatát.

22.00 – 23.00h
Borbély Mihály – szaxofon

Apszis

Borbély Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész a népzene, a világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt ismert. Az est folyamán improvizációival követi a kiállítás tematikáját, zenéjével reflektál a művekre, megszólaltatja azok ritmusát, hangulatát.