KÁOSZ ÉS REND

KÁOSZ ÉS REND / A MAGYAR ALKOTÓMŰVÉSZEK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK KÉPZŐ-, IPAR- ÉS FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSA A SZEGEDI REÖK-PALOTÁBAN

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete 2017-ben immár ötödik alkalommal rendez „szalon jellegű” tematikus kiállítást tagjai számára. A káosz és a rend egy olyan fogalompár mely akár a (művészi) alkotó folyamat leírására is szolgálhat. Amikor a művész alkot/teremt a káoszból rendet/kompozíciót hoz létre.

A kiállításra több mint hatszáz alkotó jelentkezett.  Az eredeti művek helyett azonos méretű, digitális printekkel találkozhatnak a látogatók, ahogy 2012-ben az első kiállítás alkalmával is, ahol a helyszín szintén speciális installációs rendszert és téralakítást kívánt. A Káosz és Rend kiállítás esetében az installálás módja maga is értelmezi a témát: a művek sokaságában rendet, rendszert hoz létre egy körbejárható téri struktúra segítségével. A kiállítások tematikájának ötletgazdája, a látványtervek, installációk és a katalógusok tervezője Sárkány Győző grafikusművész. A megnyitón szakmai elismerések átadására is sor kerül. A kiállításhoz katalógus készült.

A korábbi évekkel összevetve megállapítható, hogy a Reök-palotában látható anyag műfaji megoszlás, technikai kivitelezés, kifejezőeszközök, stílusjegyek tekintetében nem mutat jelentős változást, a festészet, szobrászat, grafika, alkalmazott grafika, textil, ötvös, kerámia, üveg, fotóművészet és belsőépítészet kategóriáiban készült munkákat most is a nyelvi pluralizmus jellemzi. A festészet területén domináns hagyományos szemléletű kompozíciók mellett felfedezhetünk különféle kísérletező, vegyes technikával, újszerű anyaghasználattal megoldott kollázsokat, plasztikákat, számos fotóművészeti alkotást és számítógépes grafikát.

A MAOE által 2012-ben megkezdett tematikus kiállítás-sorozat első projektje egy válságos időszakban adott pozitív választ a szervezet létjogosultságának kérdésére. Az azóta eltelt időszakban a reprezentatív kiállítások mellett számos speciális, tagozati és egyéb bemutatók valósultak meg itthon és a határon túl. A mostani kiállítás segítségünkre lehet, hogy áttekintő képet kapjunk a hazai művészi rendkísérletek káoszában.

Megnyitó és díjátadó : 2017. október 7., szombat 14 óra

Helyszín: REÖK – Regionális Összművészeti Központ, Szeged

A kiállítást megnyitja: Dr. Baán László – a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója

A kiállítást köszönti: Nátyi Róbert – művészettörténész a REÖK – Regionális Összművészeti Központ művészeti tanácsadója

Kurátorok: D. Udvary Ildikó – művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója

Sárkány Győző – Érdemes művész, grafikus, a Hungart elnöke, a MAOE alelnöke

A kiállítás megtekinthető: 2017. október 7. –től november 19. -ig.