A LUDWIG MÚZEUM FELHÍVÁSA MŰVÉSZEKNEK

Találkozás és ismerkedés a közösségekkel együttműködő művészekkel és művészeti ágakkal

“Nyílt tér. Közösség, művészet, nyilvánosság”

Az egyén és a közösségek életminőségének javítása a művészet eszközeivel

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 2020 májusában találkozási és bemutatkozási lehetőséget nyújt azoknak a – bármely művészeti ágban tevékenykedő – művészeknek és szervezeteknek, melyek a művészet eszközeivel fordulnak különböző közösségek felé, és működésük fő célja, hogy a művészek és a civilek közösen valósítsanak meg a közösség és társadalom ügyeivel foglalkozó projekteket.

Előzmény

A Közös ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek című, 2018-ban bemutatott kiállításunk kapcsán a művészek, a közösségek, illetve a szakma és a közönség visszajelzései is azt mutatták, hogy a közösségekkel való együttműködés, a társadalom ügyeinek művészeti eszközökkel való megközelítése hatékony és komoly igény mutatkozik rá.

Célok

A Ludwig Múzeum szeretne a területen elkötelezetten munkálkodóknak lehetőséget nyújtani a bemutatkozásra, egymás munkájának megismerésére, egyúttal szeretné feltérképezni a művészet és társadalom közötti együttműködés hazai formáit és gyakorlatait.

Indoklás

A nemzetközi szakirodalom a jövő múzeumait a közösségépítés bástyájának tekinti. Egyre több művész kíván a társadalom ügyeiben aktívan részt venni. A művészekkel való együttműködés során fejlődnek a résztvevők kompetenciái, valamint erősödik a közösségek saját ügyeibe vetett hite. A Ludwig Múzeum is feladatának tekinti a kortárs közösségi folyamatok felmérését és felkarolását.

Kiket várunk
Elsősorban olyan művészek, csoportok, szervezetek, intézmények jelentkezését várjuk, amelyek civil közösségekkel való együttműködésben aktívan használják a művészet eszközeit a közérzet és az életminőség javítására, és tapasztalataikat, tudásukat örömmel osztanák meg kollégáikkal és az érdeklődőkkel. A jelentkezőknek a Ludwig Múzeum kiállítóterét kínáljuk fel két napra, ahol bemutathatják önmagukat és projektjeiket. A jelentkezők számától függően alakítjuk majd ki a teret és a végső programot, amelyre a nagyközönséget is várjuk.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell:
A művészeti közösségi tevékenység lényegre törő bemutatását, weboldal linket (ahol ez lehetséges).

A jelentkezéseket (max. 10 MB terjedelemben) e-mail-ben várjuk a következő címre: [email protected]. Kérdéseikkel keressenek minket a +36/20/333-8427-es telefonszámon!

A jelentkezések beérkezési határideje: 2020. február 3. Minden jelentkezőnek válaszolunk.

Az esemény várható időpontja: 2020. május 8–9., Ludwig Múzeum, Budapest.