KÉKfestő tervpályázat

Nyílt tervpályázati felhívás a kékfestés hagyományának ápolására képző és iparművészek, művészeti felsőoktatási intézmények és középsikolák hallgatói számára

A IV. Nemzetközi Alternatív TEXTIL Symposion és a Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társasága programjaként közös nyílt tervpályázatot hírdet az alábbi címen.

KÉKfestő – Hommage Raáb Ervin

Három katergóriábam várunk műveket:

Op-art – természet – ifjúság

A pályázat beküldési határideje: 2022. február 22. 22:00

Arra számítunk, hogy a mestereknél még meglévő, hagyományos mintakincs mellett létrejöhet egy új mintakollekció.

A jövőben a lakberendezési tervezésben és az öltözéktrevezésnél külön-külön, de együtt is használható, alkalmazható. A szakmai zsűri által kiválasztott terveket kinyomtatjuk és kiállítjuk. A tervekről nyomódúcot, mellyel azután indigófestéssel textilárut készítünk. A kiválasztott tervek és az így elkészült textilek 2022-ben lesznek láthatók.

A tervek mellett kutatási anyagokat, önálló projekteket várunk, a kiállítások mellett lehetőség lesz a Goldberger Textilgyűjtemény Múzeumában meghírdetett előadás, workshop keretén belül személyesen bemutatni.

TECHNIKAI ELVÁRÁSOK

Szakmai feladat tartalma: 1-3 db, A/4-es méretű „vektoros” textilminta terv, és a hozzá kapcsolódó szinopszis, maximum 1/2 oldal.

Kérjük, hogy ez a fájl egy A/4-es formátumu dokumentumba öszefűzött, konvertált pdf állo- mány legyen. A fenti dokumentum mérete ne haladja meg összesen a 10 MB-ot.

Önálló projekt, kutatási anyag: egy A/4-es formátumu dokumentumba összefűzött, konver- tált pdf állomány legyen. Válogatás az eddigi szakmai munkákból, melynek tartalma maxi- mum 10 db kép/fotó, a korábban készült munkákról (tanulmány, szakmai tervezés).

Kérjük, hogy ez a fájl egy A/4-es formátumu dokumentumba összefűzött, konvertált pdf állo- mány legyen.

KIÁLLÍTÁSOK HELYSZÍNE

Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros (ICA) Goldberger Textilipari Gyűjtemény – Múzeum, Budapest KORTÁRS MŰVÉSZETI TÉR – 3D Galéria

A Nemzetközi Alternatív TEXTIL Symposion „KÉKfestő – Hommage Raáb Ervin” művésztelepi és pályázati programjának tematikája a kékfestés hagyományára épül.

A korábbi Symposionok helyszínei (a Kecskeméti Alkotóház, a Somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeum) kivétel nélkül olyan hagyományokkal, gyökerekkel rendelkeztek, melyekre az ott rendezett művésztelep építeni tudott.

Az idei helyszín Raáb Ervinhez kötődik, az ő családjának kékfestő érdekeltségéből adódik. Az élete végét Rácalmáson töltő festő, Raáb Ervin 1874-ben Zólyomon született. Szülei jómódú kékfestők voltak. Elődei a XVII. század végétől Besztercebányán híres kékfestő ipart hoztak létre.

TÁMOGATÓK, PARTNEREK

Bácsalmási Kékfestő Műhely, Bácsalmás Balatonederics Község Önkorányzata DOKUWEB, Budapest

Kortárs Intézet, Dunaújváros (ICA)

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Goldberger Textilipari Gyűjtemény – Múzeum, Budapest Jankovich-kúria Rendezvény-és Turisztikai Központ, Rácalmás KORTÁRS MŰVÉSZETI TÉR – 3D Galéria

LongMusicProduction, Budapest Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Rácalmás Város Önkormányzata Rácalmás Művelődési Ház és Könyvtár

Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

A Pályázati anyagot az alábbi címre kérjük elküldeni: kékfesto[email protected]

A kitöltött adatlapot vagy az azon szereplő adatokat doc. és pdf. formátumban is kérjük. Az alkotóról készült portéképet 72 dpi, JPG formátumban, kb. 6×5 cm méretben szíveskedjenek küldeni.

Kérjük a fájlnevet a minta szerint megadni:

Családnév_keresztnév_terv címe_évszáma:

A tárgy rovatba, kérjük, minden esetben jelezzék:

KÉKFESTŐ_XY (a művész családneve_keresztneve)

Továbbá, kérjük a Google Drive fájlmegosztó szolgáltató használatát, hogy a fájlok a pályázat ideje alatt folyamatosan elérhetőek legyenek. A beérkezett terveket neves művészekből és művészettörténészekből álló nemzetközi szakmai zsűri értékeli. A pályázatok elbírálása a benyújtási határidőt követően terveink szerint maximum 30 napon belül történik. A döntésről a pályázók írábeli értesítést kapnak az általuk megadott e-mail címre.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás az alábbi mobil számon kérhető:

+36 30 9767 444

Tekintettel a jelenlegi vírushelyzetre, a 2022-es kiállítás megvalósításának időpontja bizonytalan, de a zsűri által kiválasztott alkotókat folyamatosan informáljuk és időben értesítjük az aktualitásokról.

Pályázóink megértését és türelmét előre is köszönjük!

Paczona Márta elnök                                                                                                                     4

Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társasága SYMPOSION TÁRSASÁG/SYMPOSION SOCIETY

H-1012. Budapest, Vérmező út 8.II/1. HUNGARY Alapítás éve: 1990

Cégbejegyzés száma: 6134/1994 Adószám: 18067783-1-41

Számlaszám: OTP Bank 11702012-21449376 Mobil: +36 30 9767 444

E-mail: [email protected]

Kapcsolat: Paczona Márta elnök

E-mail: [email protected]

KORTÁRS MŰVÉSZETI TÉR, 3D GalériaContemporary Art SPACE, 3D Gallery/MaxWhere Budapest,

2021.11.20.