Nyilvános pályázat Magyarország emlékérme tervezésére

A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) mint a forint kibocsátására törvényi felhatalmazás1 alapján kizárólagosan jogosult intézmény, 2018-ban Magyarország elnevezéssel 20 000 Ft névértékű színezüst emlékérme, valamint 3000 Ft névértékű színesfém változat kibocsátását tervezi, melynek megtervezésére nyílt pályázatot hirdet.

Magyarország emlékérme:

A Magyarország térképét formázó, különleges alakú emlékérme, a megyéket/megyeszékhelyeket bemutató új sorozat indító darabjaként jelenik meg.

A sorozat célja hazánk, illetve megyéink/megyeszékhelyeink bemutatása az adott területre jellemző művészeti motívumvilág, természeti jellegzetességek, építészeti remekek segítségével.

A sorozat első darabjaként Magyarország térképének körvonalát formázó, különleges formájú emlékérmét tervez kibocsátani az MNB 2018-ban, amelynek a megtervezése a nyílt pályázat tárgya.

Az emlékérme-kibocsátás missziója

Az MNB 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán.

Az emlékérmék szerepe elsősorban az értékőrzés és -közvetítés, a figyelemfelkeltés és ismeretterjesztés, valamint a megemlékezés, tisztelgés kulturális missziója, ezért témájukban olyan össztársadalmi értékeket jelenítenek meg, amelyekre méltán büszkék lehetünk.

Az emlékérmék névértékük erejéig ugyanúgy törvényes fizetőeszközök, mint a forgalomban lévő érmék, de nem a készpénzben teljesítendő fizetésekhez történő felhasználásra szolgálnak.

Alapanyagukat tekintve az emlékérmék elsősorban nemesfémből készülnek, de a 2014 óta érvényben lévő értékesítési politika szellemében minden nemesfém emlékérme alacsonyabb névértékű, színesfém változatban is megjelenik.

A nyílt pályázat tárgya a Magyarország emlékérme, amelynek technikai paramétereit az alábbi táblázat tartalmazza:

Pályázati felhívás a „Magyarország” emlékérme tervezésére pdf

Az emlékérme-kibocsátás ezúttal nem köthető egy konkrét évfordulóhoz, eseményhez. Célja, hogy a magyarság olyan általános értékeit, Magyarország természeti vagy kulturális sajátosságait, illetve karakterisztikus magyar motívumokat jelenítsen meg, amelyekre méltán büszkék lehetünk, illetve a magyar identitástudathoz hozzájárulhatnak.