Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek – érempályázat

Az emlékérem tervezési pályázat linkje: https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme/ermeink/ermetervezesi-palyazat

Nyilvános pályázat Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek forgalmi érmék emlékváltozata tervezésére

Az elmúlt hetekben a Magyarországot is elért koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink (egészségügyi-, kereskedelmi-, köztisztasági-, logisztikai területen dolgozók) áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék emlékváltozatát bocsátja ki Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikában. A 10 és 20 forintos forgalmi érmék tematikai oldala (a két érmén egyforma tartalommal) megújul, míg névértékes oldaluk, valamint az érmék pereme (recézettsége) változatlan formában jelenik meg.

A 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék emlékváltozata tematikai oldalának megtervezésére az MNB nyílt pályázatot hirdet.

A nyílt pályázat feltételei:

1. Résztvevők:

A nyílt pályázaton bárki részt vehet, aki a kiírásban részletezett pályázati anyagot a pályázatban meghirdetett határidőre elkészíti és benyújtja.

2. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 1. a 10 és 20 Ft-os forgalmi érme közös tematikai oldalának grafikai tervét (éremkép) fekete-fehér színben vektorgrafikus formátumban (.ai vagy .eps vagy .cdr kiterjesztésben), valamint képformátumban (.jpeg vagy .pdf kiterjesztésben),
 2. az éremkép tematikai leírását (ha szükséges, források megjelölésével),
 3. a pályázó elérhetőségeit: név, cím, telefonszám, e-mail cím.

A benyújtott grafikai tervekre vonatkozó előírások:

Az éremkép A/4-es méretű lapon, a valóságos érmenagyságnak megfelelő, 1:1 méretben (26,3 mm-es, illetve 24,8 mm-es körbe illesztve), illetve arányosan nagyítva (ca. 160 mm-es átmérőjű körbe illesztve) ábrázolandó.

Kötelező éremképi elemek:

 • Verési évszám: „2020”
 • Kibocsátó: „MAGYARORSZÁG”
 • A Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematika megjelenítése szimbolikus képi és / vagy feliratos formában.
 • A feliratra vonatkozó javaslat: TISZTELET A HŐSÖKNEK

Egyéb szabályok:

A pályázó kijelenti és szavatolja, hogy pályaművét, azaz a pályázati anyagot kizárólag ezen pályázatra készítette. Amennyiben a pályázati eljárás során vagy azt követően kiderül, hogy a pályaműve vonatkozásában tett kijelentését nem a valóságnak megfelelően tette, a pályázati eljárásból kizárásra kerül, amennyiben nyertes pályázó lett, akkor a pályázati díjat köteles visszafizetni az MNB számára az erre vonatkozóan az MNB által kiküldött felszólításban megjelölt bankszámlaszámra. Ha a pályamű tartalmaz olyan elemet, ami szerzői jogi védelem alá esik, az arra vonatkozó felhasználási jogokat a pályázónak kell megszereznie, és erről – pontosan megjelölve a megszerzett felhasználási jog lényeges elemeit – a pályázatban nyilatkoznia szükséges. A pályaművek nem tartalmazhatnak törvénybe ütköző, vagy aktuálpolitikai vonatkozású elemeket!

Díjazás:

1. díj: 400 000 Ft, valamint a grafikai terv megvalósítása. A díj tartalmazza a szerzői jogról szóló törvény 17. §-ában foglalt terjedelmű felhasználási jog ellenértékét, valamint azonos éremképpel egyedi protokolláris célú, forgalomba nem kerülő vereteken történő felhasználását.

2. díj: 200 000 Ft

3. díj: 100 000 Ft

A győztes pályamű elkészítője felhasználási jogról lemondó nyilatkozatban adja át az MNB részére a tematikai oldal grafikai tervekre és az érmeoldal tematikai leírására vonatkozó – valamennyi Szjt. 17. §-ában foglalt – felhasználási jogát.

Az MNB, mint kifizető a pénzdíjakkal kapcsolatban felmerülő adó- és járulékterheket a vonatkozó szabályok szerint megfizeti. Az 1-3. díjhoz rendelt pénzösszegek adózás utáni összegnek tekintendők. Szükség esetén több fordulós zsűrizés eredményeképp kerül kiválasztásra a nyertes pályamű, melynek esetleg kisebb, alapkoncepciót nem érintő módosítását is kérheti az MNB a kivitelezés előtt.

Jelentkezési határidő:

A pályázati anyagokat 2020. május 10. 16:00 óráig várja az MNB.

A pályázat elbírálása:

A pályázatot az MNB illetékes igazgatóságainak és az érméket gyártó Magyar Pénzverő Zrt. vezetőiből álló szakértői bizottság bírálja el.

A pályázat eredményének kihirdetése:

A pályázat eredményét az MNB 2020. május 15-ig hozza nyilvánosságra az MNB honlapján, a www.mnb.hu oldalon.

További kérdés esetén forduljanak bizalommal

 • műszaki, technikai követelményekkel kapcsolatban:
  Sebők Miklóshoz, a Magyar Pénzverő Zrt. műszaki igazgatójához a [email protected] e-mailcímen, illetve a 36-30/95-03-818-as telefonszámon.
 • a pályázattal kapcsolatos adminisztratív ügyekben:
  Böröcz Szilviához, az MNB emlékérme-kibocsátási programjának projektkoordinátorához a [email protected] e-mailcímen, illetve a 20/38-38-112-es telefonszámon.

Amennyiben a pályázaton rész kíván venni, kattintson az Adatkezelési tájékoztatóra (A tájékoztató alján szerepel a pályázati anyagok fogadására szolgáló e-mailcím.)