Polgár Csaba-díj

DÍJKITŰZÉSI OKIRAT

Polgár Csaba iparművész, egyetemi tanár, prof.emeritus 1968-tól tevékenyen részt vett a magyar textil megújítását célzó mozgalmakban a kísérleti textilművészet fontos megnyilvánulásaiban bel és külföldön. 1970-től, több, mint 45 éven át, tanította a diákok nemzedékeit a mintatervező textiles szakma és művészeti ismereteire. A ma élő és alkotó textilművészek jelentős hányadának tanára volt.

Személyes alkotói tevékenysége sokrétű: kísérletező művész volt, aki a műfajok határait kitágítva foglalkozott textillel, tértextillel, fotóval, grafikával, festészettel, installációval. Minden alkotói tevékenységében a „ minta” hangsúlyos szerepet kapott. 

  1. Polgárné Varga Zsuzsanna, Polgár Csaba textilművész  özvegye

                   férje, Polgár Csaba emlékére, POLGÁR CSABA díjat alapít

A díj odaítélésénél Polgár Csaba nyitott szellemiségét tükröző – megújulásra kész, kísérletező szemléletű alkotásokat kell figyelembe venni.

Az átadandó díj:  A díj nyerteséről a  3 évente rendezésre kerülő Nemzetközi Textilművészeti Triennálé megnyítóját megelőzően a mindenkori Textiltriennálé díj zsűrije dönt. A Triennálé megnyitóján a díjazott alkotó emléklapot kap. Az emléklapot a díj alapítója: Polgárné Varga Zsuzsanna vagy akadályoztatása esetén T. Doromby Mária, vagy férje Tildi Béla  adja át.

  • A fenti díj kitűzését a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége nyilvános honlapján közzé teszi.  A  Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége a közzétélre vonatkozóan, ezt vállaló nyilatkozatot ír alá. / 1061 Budapest Andrássy u.61./
  • Polgárné Varga Zsuzsanna díjalapító, a díjalapítás megvalósulásának biztosításaként,  Tildiné Doromby Mária textilművész számlájára ezen okirat aláírásától számított 15 napon belül 1.000.000 Ft azaz egymillió forint összeget utal át.
  • A díj alapításával, adományozásával  kapcsolatos teendőket Tildiné Doromby Mária  textilművész látja el. A díjkitűzéssel kapcsolatos teendők ellátására, Polgárné Varga Zsuzsanna díjalapító Tildiné Doromby Máriával  megállapodást köt.   
  • A Polgár Csaba díj nyertesének nevét a Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége nyilvános honlapján a díjátadást követő 15 napon  belül közzéteszi. A Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége a közzétételre vonatkozóan ezt vállaló nyilatkozatot ír alá. 

Budapest 2019.03. 05.

                                                               Polgárné Varga Zsuzsanna

                                                                          díjalapító