FORMÁK – FORMARENDEK

FORMÁK – FORMARENDEK címmel csoportos szoborkiállítás nyílik az ÚjMűhely Galériában

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) által válogatott kortárs szobrászművészeti alkotásokból nyílik tárlat a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A Formák – formarendek című kiállításon olyan művek és művészek munkáit láthatja a közönség, akik korábban részt vettek és díjat nyertek az MKISZ által immár hagyományosan megrendezett szobrászbiennálén. Az ÚjMűhely Galériában megrendezett kiállításon a kortárs szobrászművészet figurális és absztrakt remekeivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A tíz alkotó műveit felvonultató tárlat a kortárs szobrászművészet sokszínűségét jeleníti meg. A válogatásban a tradicionális anyagok és technikák mellett, mint a bronz vagy a mészkő, találkozhatunk természetes anyagokból, például földből készített szobrokkal is, sőt egyes alkotások videóinstalláció formájában valósulnak meg. 

„A szobrászat megjelenése, megjelenítése egyértelmű kifejezési lehetősége és formája a plasztikának, a szobrászművészetnek, legyen az belső, vagy külső térben. Ez az együttes kapcsolat, az egymásra hatás érzelmi és tudatos indikációval bizonyítja a tér és a műalkotás együttesének létét, tényét, valóságát és összetartozását. Erősíti térérzetünket a látás élettani és az észlelés lélektani folyamatának alapját és törvényszerűségét” – írja Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke, a kiállítás egyik kurátora.

Majd hozzáteszi: „A kiállítás a kisplasztika, a formák, a formarendek széles tárházát tárja elénk, bizonyítva a művész, a művészet hihetetlenül sokszínű kifejezésének tényét, valóságát, térbeli szerepét. A térnek a benne elfoglalt formáknak, plasztikáknak, viszonyrendszerüknek, egymásra hatásuknak lényeges szerepük van az észlelésen kívül, az általuk vindikált érzelmek kiváltásában, társulásában és mindezek együttesével teremtődik meg a formák és formarendek érvényesülése.” 

A Formák – formarendek című csoportos szoborkiállítás 2021. szeptember 26-ig látogatható szerdától vasárnapig, 10 órától 18 óráig az ÚjMűhely Galériában.  

Kiállító művészek:

Csurgai Ferenc, Farkas-Pap Éva, Fűkő Béla, Kutasi Tünde, Menasági Péter, Oláh Katalin Kinga, Rabóczky Judit, Szabó Virág, Szanyi Borbála, Várnagy Ildikó

A kiállítás kurátorai:

Simonffy Márta, elnök, MKISZ

Urbán Ágnes, főtitkár, MKISZ